8 бер. 2015 р.

Ми з дев'ятикласниками щойно вивчили тему "Жири. Мило." Сподіваюся, в кінці року в нас вистачить часу зварити мило на уроках хімії. Для решти цікавих в цьому дописі відкрию таємницю основних етапів приготування мила в домашніх умовах. 

Цей метод нараховує вже більше ніж тисячолітню історію. Його винахід зв'язується з древніми римлянами і їх звичаями робити жертвопринесення, розпалювати багаття і робити оливкову олію в одному місці, і саме жир, вода, луг, який у стародавні часи отримували з золи, і терпіння - є основними інгредієнтами цього продукту. До цих пір цей старовинний спосіб використовується для отримання м'якого, ніжного, що доглядає за шкірою мила.
Мило ручної роботи вариться за старовинними рецептами невеликими партіями повністю вручну з оливкового (не менше 30-40% олії першого віджимання Extra Virgin), кокосової, пальмової олії, масла какао, соняшника, жожоба і солодкого мигдалю, касторового масла, бджолиного воску, олії ши , а ще масел авокадо, сої, гарбуза, горіхових і екзотичних олій (бабассу, кава). Варка мила відбувається при низьких для миловаріння температурах, що дозволяє зберегти корисні властивості масел, відварів, активних компонентів.

Цей варіант набагато складніший і навіть можна сказати - небезпечний. У ньому використовуються дуже серйозні хімічні реагенти, тому неприпустимо готувати мило другим способом в присутності дітей, тварин та інших особливо рухомих категорій. Для техпроцесу навіть рекомендується використовувати спеціальний хімзахист - халат, гумові рукавички, окуляри і респіратор.

Основні етапи.

1. Прикрийте робочий стіл газетним папером. Переодягніться в робочий одяг, який не шкода забруднити і викинути (викидати, звичайно, не обов'язково). Одягніть фартух, рукавички і захисні окуляри.

2. Підготуйте форми для мила.
Дерев'яні ящики акуратно викладіть зсередини фольгою, ретельно її розгладивши.
Пластикові литі форми змастіть мінеральним маслом і викладіть пергаментом.
Форми з малюнком з тонкого пластику досить змастити звичайною рослинною олією без запаху.

3. Налийте необхідну кількість ХОЛОДНОЇ води у вимірювальну склянку і відставте поки всторону. Точно зважте на електронних вагах гідроксид натрію (в скляній банці).
* Ніколи не використовуйте гарячу воду!

4. Акуратно і поступово, за допомогою столової ложки насипаєте гідроксид натрію у воду (але не навпаки!), Поки не покладете весь луг. Розчин стане дуже гарячим, тому будьте дуже уважні! Одягніть на склянку кришку і залиште охолоджуватися до приблизно 35 ° C - +38 ° C (це займе приблизно дві-три години). Намагайтеся не вдихнути пари, розчин дуже їдкий. Використовуйте захисну маску.

* Завжди насипайте луг у воду, а не навпаки!
* Найкраще цю процедуру робити в раковині. При контакті з водою луг дуже сильно нагрівається і може статися спалах.

5. Поки луг холонутиме, починайте готувати олії і жири. Зважують жир і ставлять на повільний вогонь розтоплювати (в сталевій каструлі). Слідкуйте за жиром і періодично помішуйте його.

6. У другому вимірювальному посуді точно зважують рослинні олії. Як тільки жир розтане і стане рідким (це відбудеться досить швидко), вливають в нього олії і знімають каструлю з плити. Охолоджують приблизно до 35 ° C - +40 ° C

7. Коли обидві суміші (розчин лугу і суміш олій / жиру) охололи до необхідної температури, обережно і повільно влийте луг в суміш олій, перемішуючи сталевою ложкою.

8. Збивайте, не зупиняючись, до тих пір, поки суміш стане непрозорою і однорідною, і не буде схожа за консистенцією і кольором на ванільний соус.

Якщо ви користуєтеся міксером (блендером) не збивайте постійно, інакше прилад може згоріти. Краще збивати одну хвилину міксером, потім 1 хвилину віночком (або швидко помішувати суміш ложкою), і так до готовності мила.
Ви будете бачити, як суміш поступово змінюється, стає непрозорою і все більше густішає.

Для визначення готовності мила капніть з віночка чи міксера краплю на стіл - вона повинна бути непрозорою. Потім підніміть міксер і подивіться на стікаючі краплі - вони повинні бути густі і утворювати вм'ятини на поверхні суміші.

* Середній час збивання віночком - до 1 години, звичайною ложкою - 1-1,5 години, блендером вийде набагато швидше - вже через 2-5 хвилин.

* Не збивайте занадто довго, інакше мило може стати занадто твердим для залиття у форму. Якщо ж навпаки, збивати занадто мало, мильна суміш згодом може розшарувати на луг і масло. Якщо це відбудеться, мило буде вже не можна використовувати (воно буде занадто їдким).

9. Тепер, коли суміш майже готова, ви можете додати в неї барвник або ароматизатор (або ефірні масла). При перемішуванні не користуйтеся міксером, тільки ложкою.

10. Якщо ви хочете отримати кольорове мило, в суміш потрібно додати спеціальні барвники. Використовуйте лише барвниками з позначкою «для мила». Додавайте барвник швидко, не чекаючи, поки мило стане такої колірної насиченості, як ви хочете (це прийде з досвідом).

З синім, зеленим і фіолетовими барвниками потрібно працювати особливо швидко. У сирому милі вони швидко змінюють колір і протягом декількох секунд стають червонувато-коричневими. Але під час дозрівання мила колір повертається до первинного.

11. Якщо ви хочете ароматизувати мило, додавайте спеціальний ароматизатор з позначкою «для мила» або ефірну олію в сире мило за кілька хвилин до кінця збивання. Якщо суміш по консистенції вже схожа на ванільний соус або вже навіть на пудинг, швидко переходите до наступного кроку.

12. Сире мило розливають у форми і ставлять сушитися на повітрі. Не ставте форми один на одного, до мила повинен бути доступ повітря. Час сушіння - 24 години для простих геометричних форм і 72 години для форм з малюнком. Весь цей час йде хімічна реакція і мило буде теплим. Після цього ви можете вийняти мило з форм і при необхідності порізати на шматки.




* Мило повинно легко вийнятись з форми. Якщо воно не виймається з форми з малюнком, помістіть її на 3 години в морозильник і легким постукуванням вийміть.


* Мило повинно мати тверду, щільну структуру і по відчуттю бути трохи масляним. Схоже на сир

13. Тепер милу потрібно дозріти на повітрі протягом 4-6 тижнів. Шматки мила не повинні доторкатися один до одного і їх не можна використовувати протягом щонайменше 4 тижнів.
Можна сказати, що це найскладніший етап

21 коментар :

  1. дякую)) варто поексперементувати з різними ефірними маслами та барвниками) цікаво, харчові згодяться???

    ВідповістиВидалити
  2. спробувала варить, перший блін комом, але на мило схоже)

    ВідповістиВидалити
  3. Ммм... Це мабуть дуже цікаво.Для есперементу можна поробувати зробити це)

    ВідповістиВидалити
  4. Дуже цікава інформація...

    ВідповістиВидалити
  5. Класно)Треба пробувати робити

    ВідповістиВидалити
  6. Треба вміти робити все у цьому житті

    ВідповістиВидалити
  7. Мило -така річ потрібна у хазяйстві

    ВідповістиВидалити
  8. Миловаріння - це приготування мила в домашніх умовах за допомогою різних жирів, лугів та температурного впливу. Вперше мило отримали ще в давнину в містах Шумерської держави і Вавилоні

    ВідповістиВидалити
  9. Згідно технології, всі інгредієнти слід поступово нагрівати в спеціальних варильних ємностях, а потім обробити їх лугом.

    ВідповістиВидалити
  10. Сучасна промисловість пропонує майстрам ще одну альтернативу - жирозамінники. У цю групу входять такі речовини як синтетичні жири, продукти нафтопереробки, каніфоль, талове масло

    ВідповістиВидалити
  11. Дякую! Одна з кращих інструкцій. Все почергово і зрозуміло.

    ВідповістиВидалити
  12. А які пропорції лугу, води і жиру?

    ВідповістиВидалити

Популярні новини